BibliotheekWerk onderneemt verschillende activiteiten om bibliotheekmedewerkers met plezier en vitaal tot aan hun pensioen aan het werk te houden. De activiteiten worden mogelijk gemaakt met MDIEU-subsidie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ben je benieuwd naar de stand van zaken van deze activiteiten? Lees dan verder.
De activiteiten om duurzame inzetbaarheid in 2024 te bevorderen zijn gericht op:
- Het behoud en aantrekken van jonge medewerkers
- In kaart brengen van mogelijke loopbaanstappen
- Sociale veiligheid: omgaan met agressie en geweld
- Coachtrajecten voor bibliotheekmedewerkers (wegens succes verlengd!)
- Dialoogspel: omgaan met veranderingen voor medewerkers
Denktank over het behouden en aantrekken van jonge medewerkers
Wat zijn de drijfveren van jonge bibliotheekmedewerkers? Wat maakt dat zij blijven of vertrekken? Om daarachter te komen worden drie groepen van jonge bibliotheekmedewerkers samengesteld om een denktank te vormen. Zij bedenken plannen en ideeën om andere jonge medewerkers aan te trekken en te behouden in de bibliotheekbranche. Ben je 35 jaar of jonger en werkzaam bij een openbare bibliotheek? Of hou je je voor de openbare bibliotheekbezig met de werving en selectie van jonge medewerkers? Meld je dan aan voor de denktank.
Wat zijn mogelijke loopbaanstappen?
Welke loopbaanmogelijkheden hebben bibliotheekmedewerkers als ze willen doorstromen naar een andere functie of binnen hetzelfde functieniveau? Dat brengt BibliotheekWerk in kaart samen met bibliotheken en POI´s, zodat leidinggevenden en medewerkers dit kunnen bespreken. Loopbaankeuzes en afwisseling in de baan bij dezelfde werkgever kunnen namelijk bijdragen aan het werkplezier en behoud van medewerkers. De eerste gesprekken met bibliotheken en POI´s zijn gevoerd en de verwachting is dat we begin 2025 de resultaten kunnen delen.
Omgaan met agressie en geweld
Bibliotheekmedewerkers krijgen vaker dan lief is te maken met agressie en geweld op de werkvloer. In sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot (langdurig) verzuim of uitval van medewerkers. BibliotheekWerk wil leidinggevenden en medewerkers ondersteunen in het omgaan met agressie en geweld. In een onderzoek zijn verschillende interventies getoetst die aansluiten op bestaande activiteiten in de branche. Dit najaar start BibliotheekWerk, in samenwerking met vertegenwoordigers van de branche, met de concrete uitwerking van de activiteiten.
Wegens grote belangstelling zitten de coachtrajecten vol
Begin dit jaar konden bibliotheekmedewerkers weer met een coach in gesprek gaan over hun loopbaanontwikkeling en vitaliteit via het coachtraject Toekomstcheck. Ook het traject Zicht op Pensioen werd verlengd, waarin medewerkers met een pensioendeskundige hun financiële mogelijkheden kunnen bespreken. Binnen korte tijd hadden zoveel bibliotheekmedewerkers zich aangemeld voor de coachtrajecten dat deze al snel vol zaten. Het is dan ook niet meer mogelijk om je aan te melden.
Dialoogspel: omgaan met veranderingen voor medewerkers
Dit jaar is er een spel ontwikkeld over omgaan met veranderingen op de werkvloer, speciaal voor bibliotheekmedewerkers. In het spel komen thema´s aan bod zoals mentale fitheid en een sociaal veilige werkomgeving. Het spel maakt gebruik van bestaande voorbeelden. BibliotheekWerk organiseert train-de-trainer bijeenkomsten voor vijf POI´s, zodat zij vervolgens in totaal twaalf trainingen (onder begeleiding) kunnen geven om dit spel te spelen. De trainingen zijn voor 5 tot 8 deelnemers per keer.
Meer weten?
Bekijk de infographic voor een compleet en schematisch overzicht van alle activiteiten zodat bibliotheekmedewerkers gezond en met plezier in de bibliotheek kunnen werken. Wil je op de hoogte blijven van deze nieuwe activiteiten? Volg ons dan op LinkedIn en abonneer je op de digitale nieuwsbrief.
Deze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt met MDIEU-subsidie het ministerie van SZW.