Dit betekent dat we met deze subsidie dit jaar kunnen starten met een aantal nieuwe en hernieuwde activiteiten. De activiteiten zijn gericht op:
- Het behoud en aantrekken van jongeren
- In kaart brengen van mogelijke loopbaanstappen
- Sociale veiligheid: omgaan met agressie en geweld
- Wegens succes verlengd: coachtrajecten voor bibliotheekmedewerkers
- Dialoogspel omgaan met veranderingen voor medewerkers
Denktank over het behouden en aantrekken van jongeren
Wat zijn de drijfveren van jongeren die bij de bibliotheek werken? Wat maakt dat zij blijven of vertrekken? Drie groepen van jonge bibliotheekmedewerkers worden samengesteld om samen een denktank te vormen. Als ´denktank´ bedenken zij plannen en ideeën om andere jonge medewerkers aan te trekken en te behouden voor de branche.
Met een hoge (verwachte) uitstroom van oudere medewerkers en beperkte aanwezigheid van jongere generaties is het voor de branche extra belangrijk aandacht te besteden aan deze doelgroep.
Uit de Arbeidsmarktanalyse 2023 blijkt dat 20% van de bibliotheekmedewerkers 34 jaar of jonger is. Dit, terwijl het landelijke aandeel van jongeren op de werkvloer ruim twee keer zo hoog ligt. Voor medewerkers in de leeftijdscategorie van 25 jaar en jonger is hun aandeel in de bibliotheekbranche 7%, tegenover 19% landelijk. Het aandeel van jonge bibliotheekmedewerkers is dus relatief klein.
Mogelijke loopbaanstappen
Welke loopbaanmogelijkheden heb je als bibliotheekmedewerker als je wilt doorstromen naar een ander of binnen hetzelfde functieniveau? BibliotheekWerk brengt de mogelijkheden in kaart zodat leidinggevenden en medewerkers deze beter kunnen bespreken. Het achterliggende idee is dat loopbaankeuzes en afwisseling in de baan bij dezelfde werkgever kunnen bijdragen aan het werkplezier en behoud van medewerkers.
Omgaan met agressie en geweld
Bibliotheekmedewerkers krijgen vaker dan lief is te maken met agressie en geweld op de werkvloer. Dit kan in sommige gevallen zelfs leiden tot (langdurig) verzuim of uitval van medewerkers. BibliotheekWerk wil leidinggevenden en medewerkers ondersteunen in het omgaan met agressie en geweld. Daarom worden er interventies bedacht die aansluiten op de bestaande activiteiten in de branche en getoetst bij verschillende bibliotheken.
Wegens succes verlengd: coachtrajecten Toekomstcheck en Zicht op pensioen
Ook dit jaar kunnen bibliotheekmedewerkers weer met een coach in gesprek gaan over hun loopbaanontwikkeling of vitaliteit via het coachtraject Toekomstcheck. Ook het traject Zicht op Pensioen wordt verlengd, waarin medewerkers in gesprek kunnen gaan met een pensioendeskundige over hun financiële mogelijkheden. De pensioendeskundige geeft ook tips om zo goed mogelijk naar je pensioen te kunnen toewerken of hoe je langer kunt doorwerken. Bibliotheekmedewerkers kunnen beide trajecten aanvragen zonder tussenkomst van de werkgever.
Dialoogspel omgaan met veranderingen voor medewerkers
Vorig jaar is er een spel ontwikkeld gericht op leidinggevenden om leiding te kunnen geven aan veranderingen en konden zij meedoen aan diverse trainingen om het spel te spelen. Dit jaar is er een spel ontwikkeld over omgaan met veranderingen op de werkvloer speciaal voor bibliotheekmedewerkers. Aan bod komen onder andere thema’s zoals mentale fitheid en een sociaal veilige werkomgeving.
Meer weten?
Wil je op de hoogte blijven van deze nieuwe activiteiten? Volg ons dan op LinkedIn en abonneer je op de digitale nieuwsbrief.
Deze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt met MDIEU-subsidie het ministerie van SZW.