Met de ontwikkelcheque van Bibliotheekwerk worden medewerkers geprikkeld om na te denken over hun werk in de toekomst, zodat zij mobiel en inzetbaar blijven. Yolanda Crooswijk, werkzaam bij Bibliotheek AanZet heeft al ervaring met loopbaanoriëntatie. Als medewerker support klantcontact bij de Bibliotheek AanZet begon ze de uitdaging in haar werk te missen. Dankzij een loopbaanoriëntatie vond ze haar passie weer terug, met een mooie nieuwe functie-invulling als resultaat.

Na de fusie van de Bibliotheek AanZet hielp Crooswijk, als medewerker support klantcontact, mee aan het opzetten van een centrale klantenservice. ‘Daar had ik het naar mijn zin, maar toen na anderhalf jaar de afdeling klantenservice was gevormd haalde ik niet zo veel voldoening meer uit mijn functie. Ik wilde meer.’ In eerdere banen, vooral secretariële functies, was ze altijd druk geweest met planningen, coördinatie en het ondersteunen van collega’s. ‘Dat ligt mij gewoon goed. Nu zat ik op de klantenservice voornamelijk achter de telefoon. Hoewel ik het klantgerichte aspect leuk vind merkte ik dat er sleur in kwam. Toen ik op een dag wakker werd en geen zin had om naar mijn werk te gaan, heb ik aan de bel getrokken.’

Coach

Haar manager P&O wees haar op de mogelijkheid van loopbaanoriëntatie. ‘Dat begon met een intakegesprek, waarbij werd aangegeven dat ik eerst moest kijken of er een klik was met mijn coach. Die klik was er. Ik voelde me meteen op mijn gemak en vrij om alles ter sprake te brengen.’ Crooswijk raadt loopbaanoriëntatie aan bij collega’s. ‘Ook als je niet per se ontevreden bent met je werk, dan nog leer je kritisch naar jezelf te kijken. Wie ben ik? Wat wil ik? Waar wil ik naartoe? Het is een traject dat je voor jezelf volgt. Loopbaanoriëntatie is eigenlijk heel normaal. Het heeft mij een stuk rust gegeven en ik heb er veel van geleerd.

Het hele coachingstraject duurde ongeveer vijf maanden. Crooswijk begon met het invullen van een aantal testen, om er achter te komen waar haar passie ligt en wat haar sterke punten en verbeterpunten zijn. ‘Daaruit bleek bijvoorbeeld dat het plannen, organiseren en klantgericht werken mij in het bloed zitten. Naast de testen en het nodige ‘huiswerk’, had ze eens per maand een één-op-één-gesprek met haar coach, van circa twee uur. ‘Daarin spraken we bijvoorbeeld over bepaalde belemmeringen waar ik niet alleen persoonlijk, maar ook in mijn werk tegenaan liep. Ik heb geleerd om daar anders mee om te gaan, zodat het me minder in de weg zit.’

Open

Tijdens het loopbaanoriëntatie legde Crooswijk alle uitkomsten direct neer bij haar leidinggevende en haar manager P&O. ‘Ik zei: ‘Dit is wat ik leuk vind.’ Ik was daar heel open in. Ik heb het ook gehad over eventueel solliciteren bij een ander bedrijf, al ging mijn voorkeur er naar uit om bij de bibliotheek te blijven werken. Ik vind het een leuke organisatie.’ Gelukkig hoefde Crooswijk haar werkgever niet te verlaten, want ze kon aan de slag met werkzaamheden op het gebied van event-ondersteuning. ‘Dat is een functie die echt bij mij past en die ik nog wel een poosje vol kan houden.’ Crooswijk hoopt dat dit zich in de toekomst uitbreidt naar vier dagen in de week. ‘Het loopbaantraject heeft mij echt veel gebracht. Ik heb niet alleen veel over mijzelf geleerd, maar ik heb er ook een leuke nieuwe functie aan overgehouden.’

Ontwikkelcheque

Wilt u loopbaanoriëntatie stimuleren binnen uw organisatie? Breng dan de ontwikkelcheque onder de aandacht bij u medewerkers. Via de ontwikkelcheque krijgen zij 500 euro als bijdrage voor hun eigen loopbaanoriëntatie. Meer informatie over de ontwikkelcheque.

Deze website maakt gebruik van cookies
We gebruiken cookies voor de werking van deze website, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Pas hieronder je voorkeuren aan en klik vervolgens op OK om akkoord te gaan met deze cookies.

Cookie settings