Kan ik het bedrag van de ontwikkelcheque besteden aan een opleiding? Kan de werkgever meerdere loopbaancheques voor medewerkers aanvragen? Met de ontwikkelcheque van BibliotheekWerk kunnen bibliotheekmedewerkers voor een bedrag van 500 euro zelf investeren in hun loopbaan. Lees de top vijf van veel gestelde vragen over de ontwikkelcheque.

  1. Hoeveel gesprekken kan ik voeren met een coach als ik de ontwikkelcheque inzet?

Met de 500, – euro kan je na het kennismakingsgesprek meestal 2 à 3 gesprekken voeren met een coach om je te oriënteren op je loopbaan. Een goede en bevoegde coach stelt de juiste vragen om samen in de gesprekken een blik op je toekomstige loopbaan te werpen, de manier waarop jij je verder wilt ontwikkelen en welke vervolgstappen je daarvoor kan ondernemen.

  1. Hoe vind ik een goede loopbaancoach?

De loopbaancoach is aangesloten en/of staat in het register van Noloc (keurmerken Loopbaanprofessional) of andere gelijkwaardige beroepsorganisaties zoals CMI, NOBCO of NIP. Deze loopbaancoaches staan in het Noloc-beroepsregister. Het gaat dan om de keurmerken Noloc Erkend Loopbaanprofessional en/of Noloc Erkend CMI Register Loopbaanprofessional (zie ook filtermogelijkheid). In dit register kun je een loopbaancoach ook op plaats zoeken. Een kennismakingsgesprek met een loopbaancoach is vaak vrijblijvend (kosteloos). Tijdens dat gesprek kun je ervaren of er een persoonlijke klik is, of zijn/haar aanpak en stijl bij jou past. En wellicht kan een collega je nog adviseren over een goede loopbaancoach.

  1. Kan ik de ontwikkelcheque ook voor opleidingen inzetten?

De loopbaancheque kan je inzetten voor vragen over je eigen loopbaanontwikkeling. Dit kan een loopbaanoriëntatie gesprek met een coach zijn, maar ook een workshop.

  1. Kan ik als werkgever een loopbaancheque voor mijn medewerker(s) aanvragen?

De ontwikkelcheque is bedoeld om medewerkers te stimuleren zelf over hun loopbaan na te denken en duurzame inzetbaarheid te bevorderen. Het is aan de medewerker of hij/zij deze stap richting loopbaanoriëntatie wil maken. Vanwege die keuzevrijheid kan alleen de medewerker zelf de cheque aanvragen.

De werkgever kan de ontwikkelcheque natuurlijk wel onder de aandacht brengen van de medewerker.

  1. Worden de gesprekken teruggekoppeld aan mijn werkgever?

De ontwikkelcheque is bedoeld om als medewerker zelf de regie over je loopbaan te nemen. Gesprekken blijven tussen jou en de coach. Je kunt de uitkomsten natuurlijk wel gebruiken in gesprekken met je leidinggevende over je loopbaanwensen.

Benieuwd geworden? Meer informatie? Lees verder over de ontwikkelcheque en doe een aanvraag.